Badstuevælen 6

Den ulydige lods

I 1780’erne boede lodsen Jens Sørensen Præst i huset. Han havde temperament, og adlød ikke altid lodsoldermandens ordrer. Da Jens Præst blev bedt om at lodse et skib til Helsingør, nægtede han og blev korporligt smidt ud af oldermandens hus. Lodsen endte væltede om på gaden, hvor og tabte sin hat og paryk, og blev sølet til i rendestenens pløre.

Desværre omkom Jens Sørensen Præst sammen med tre andre lodser ved en kæntringsulykke i 1805.

Guldgraveren

Da man i midten af 1800-tallet opdagede guld i det vestlige USA, strømmede folk dertil fra store dele af verden, for at få hurtig rigdom.

En del af guldgraverne var søfolk, der afmønstrede – eller ligefrem rømmede – skibene, når de lå i amerikansk havn. Det gjaldt også søfolk fra Dragør.

Svend Jensen Kjempe, boede i huset på Badstuevælen 6, og han ville som ung ud i verden og finde guld.

Han var søn af en arbejdsmand, og der har nok ikke været meget rigdom i barndomshjemmet.

Svend sikkert til bĂĄde i Australien og Californien.

1863 kom han hjem med skibet CORNELIA fra London og kastede anker på Dragør Red. Med sig havde han to tønder brændevin, og alle på havnen fik en dram.

CORNELIA var på den tid Dragørs største skib og blev derfor kaldt for ”Kæmpeskibet”.

Som flere af datidens store sejlskibe havde CORNELIA malet kanonhuller på skroget, der skulle skræmme eventuelle sørøvere.

Senere blev Kjempe reder og havde sammen andre parter i flere skibe.

Broders Gave

Da Svend Jensen Kjempe kom hjem, havde han ĂĄbenbart guld pĂĄ lommen, for han købte sit barndomshjem pĂĄ Badstuevælen.  

Huset rev han ned og byggede et nyt på grunden til sine to søstre, Karen og Inger, der så kunne bo komfortabelt i hver sin lejlighed i huset.

For at markere deres brors gode gerning, blev der sat en glasrude op over døren, med indskriften “Broders Gave”. Ruden er dog senere gĂĄet tabt.

Den velhavende Svend var et godt parti for pigerne fra Dragør og Store Magleby. I 1865 blev han gift med Trein Buurs, der var gårdmandsdatter fra Store Magleby. Hun kom fra den gamle museumsgård.

Parret flyttede ind i en ”Villa Rose” på Kirkevej. Ved rejsegildet hyrede Svend et hornorkester fra København, og i haven lod han opstille en galionsfigur.

Men da skibsfarten kom ind i nedgangstider i slutningen af 1800-tallet, mistede Svend sine penge, og døde som næsten 70-årig i yderste fattigdom.

I begyndelsen af 1900-tallet var der et lille sæbeudsalg i huset på Badstuevælen.

Se flere billeder af huset pĂĄ Arkiv.dk

Læs om guldgraverne fra Dragør

Scroll to Top