Englandsvej

Skal man den vej for at komme til England? Navnet Englandsvej må være en gåde for mange, der færdes på den sydligste del af Amager. Men ser man på kortet over den indre del af øen, hvor vejen har sin begyndelse, giver navnet straks mening.

Her er Englandsvej i selskab med Irlandsvej, Skotlandsgade og en lang række andre gader, der er opkaldt efter lande og byer. Omkring Vejlands Allé ligger endda et helt kvarter med sideveje, der har fået navn efter byer i England.

Englandsvej blev i begyndelsen af 1900-tallet anlagt som vejforbindelsen fra Sundbyerne og ud til Tårnby landsby, men sluttede endnu i 1940’erne ved Løjtegårdsvej. Ville man til Store Magleby, måtte man bruge Amager Landevej, som igennem århundreder havde været den vigtigste vej på Amager.

I slutningen af 1950’erne skulle lufthavnens baner forlænges, for at de nye jetdrevne flyvemaskiner kunne starte og lande.

Amager Landevej blev dermed skåret over nord for Store Magleby og i stedet gjorde man Englandsvej til den nye vejforbindelse ud til Store Magleby og Dragør.

Den gamle milepæl, der markerede 2 mil fra København, blev endda flyttet med til den nye vej, og placeret lidt vest for Store Magleby, hvor det passede med afstanden.

En kort overgang hed vejen officielt Dragørvej, og det var vel egentlig mere brugervenligt end det nuværende navn.

Til gengæld kom vejen i folkemunde hurtigt til at hedde Jetvejen, da den i 1971 blev ført under lufthavnen i en tunnel. Endnu engang havde større flytyper nemlig gjort en forlængelse af startbanerne nødvendig.

Så i dag kan man på Englandvej kører nedenunder et fly, der letter – måske på vej til England.

Se flere billeder af Englandsvej på Arkiv.dk

Scroll to Top