Skøjtebanen

Wiebke Zickert har til arkivet fortalt om skøjtebanen ved Engvej:

Da jeg var flyttet til Store Magleby i 1958, kom TV ind i min verden. Min fars onkel og tante ejede et sådant apparat. Og med det åbnedes den store verden. Vi så mange udsendelser, det var et udflugtsmål lørdag søndag – en rejse helt til Brønshøj.

Noget af det jeg husker, er kunstskøjteløb. De (især) piger der svævede rundt på isen, ofte til tidens populære musik, optog mig meget. Mange vil sikkert huske hollandske Sjouke Deijkstra (født i 1942). Hun fik mange medaljer, og de fleste af dem af guld.

Omkring 1960 havde vi selv fået TV. En af de første juleaftener i det nye årti, lå der hvide kunstløberskøjter under træet til afløsning af de gamle tunge, der skulle spændes på skistøvler – hvis man var så heldig at have sådan et par. Det var nu en kold øvelse at spænde og justere dem.

Vi løb på Engvælen. Der var lys på banen – fra en lygtepæl på Engvej. Men det var fantastisk. Nogle gange var der musik, sikkert én der havde en transistorradio med. Det var stort. Så kunne lokale Dragør-piger svæve lige som skøjteprinsesserne.

Der blev også løbet andre steder i byen. Batterisøen, på indsøen på Sydstranden. Mange forældre har i denne sammenhæng haft deres bekymring for, om vi også skulle prøve kanalen langs Højvejen. Den så nu ikke særlig sikker ud. Der var våger mange steder.

På Engvælen var der mange børn. At løbe på skøjter må være en overdrivelse, for jeg husker det som om isen var fyldt af børn. Der har uden tvivl været talt om det hjemme, for i starten af 1961 (5.1.1961) har skøjteløb fundet vej til Dragør Nyt’s spalter.

Dengang var Dragør Nyt ikke som vi kender det i dag, med fotos og debatindlæg mm. Det var et firesidet annonceblad med ganske få indlæg.

Men tilbage til skøjtebanen. En Herluf Nørregård lufter i avisen en idé om aftenskøjtebane ved trekanten ved Strandlinien. Dragør Nyt forhører sig hos borgmester Holger Jensen om hans syn på ideen. Udmeldingen lyder, at det vel ikke kan koste alverden.

Indlægget har helt klart ramt noget hos byens beboere, for allerede i februar (2.2.1961) er den igen omtalt i Dragør Nyt. Og borgmesteren har taget ideen med sig, og videregivet den til vejudvalget.

På kommunalbestyrelsesmødet 27.11.1961, er der en indstilling fra vejudvalget om tilladelse til at et passende areal oversprøjtes til anlæg af en skøjtebane i anlægget på Engvej, på den store plæne mellem Wieders Høj og stien ved tennisbanerne. Der har ikke været langt fra rådhuset til handling, for samme vinter lå der en fin skøjtebane med lys. Der var gravet ud, og havde træ langs kanterne. Brandvæsenet vedligeholdt banen.

Det var meget eksotisk at få lov til at køre alene helt ned til anlægget, og løbe på skøjter om aftenen.

Det blev nu ikke byens eneste skøjtebane. Der var også én i Strandparken på arealet bag Krudttårnsvej 181-191, der vendte ud mod Sdr. Røsevej. Det stod under vand mange gange om året.

Vintrene 1961 og 1962 må have været kolde nok længe nok, for de år var der en fin skøjtebane. Og den blev vedligeholdt af geniale sjæle, der via vaskehusene sprøjtede vand på sent om aftenen, når vi var færdige med at danse og løbe.

Og moden i disse år var dejlige hjemmestrikkede sweatre, og stræknylonbukser. Det kunne sagtens matche skøjteprinsesserne.

Scroll to Top