Kunstnernes Dragør

I første halvdel af 1800-tallet besøgte enkelte kunstnere det sydlige Amager. Malerne C. W. Eckersberg og Julius Exner skildrede motiver i hhv. Dragør og Store Magleby, og Johanne Louise Heiberg fandt sine hovedpersoner til vaudevillen “En søndag på Amager” herude.

Fra slutningen af 1800-tallet tog en flere kunstnere til Dragør og hentede inspiration til deres værker i den lille, idylliske by.

Flere af tidens forfattere boede her i kortere eller længere tid, og da Dragørs epoke som turistby for alvor startede omkring år 1900, var skuespillere og operasangere blandt sommergæsterne.

Mange kunstmalere søgte herud og fandt deres motiver i havnebyen med dens snævre gader og på strandengene lige udenfor. Sammen udgjorde de en kunstnerkoloni, akkurat som i Skagen, Kerteminde og på Bornholm.

Viggo Johansens maleri fra 1895 af Dragør set fra vest. Til venstre husene på Nyby og i baggrunden til højre Vestgrønningen (Tilhører Dragør Kommune).


Fordyb dig i historien

Læs om Julius Exner

Dragørs Marinemaler – om maleren Christian Mølsted

Eckersberg og Dragør – maleren C. W. Eckerbergs ophold i byen (artikel af Tina Høegh Nielsen)

Dragør omkring 1900 – om forfatteren Helga Johansens breve til bl.a sin bror maleren Viggo Johansen (artikel af Tina Høegh Nielsen)

Kærestebreve med potentiale – om maleren Christian Mølsteds brevveksling med sin senere hustru Dorthea Svendsen (artikel af Tina Høegh Nielsen)

Portrætmaleren i Zytfensgade – om malerinden Emma Grubb.

Malerinden Olga Lau og Dragør (artikel af Tina Høegh Nielsen)

Læs om kunstneren og kunstsamleren Gunnar Sadolin

En flygtnings kunstsamling – om billedhuggeren Harald Isenstein og hans samling af skulpturer m.m., der en periode var i Dragør.

Xylografens M. F. Larsens dragørbilleder (artikel af Hanne Bacher Bendtsen)

Læs om “Træskomaleren” Elias Petersen.


Hent Historisk Arkivs folder om Kunstnerkolonien Dragør.


Se et udvalg af lokale malerier på Arkiv.dk