Store Magleby Kirke

Store Magleby Kirke omtales allerede i 1370 og er dermed den næstældste kirke på Amager. Kun Tårnby Kirke er ældre.

Her på Amagers højeste punkt (otte meter over havet) har der dog givetvis ligget en kirke allerede i 1200-tallet. Der er intet tilbage af den oprindelige kirke bortset fra nogen gravminder og lidt inventar.

Store Magleby kirke fremtræder ikke som en almindelig dansk landsbykirke. Den har en tydelig lighed med kirke i Holland, som måske har været forbillede for den.

Den hollandske forbindelse i Store Magleby ses også på indskriften på en tavle i kirkemuren, der er på “amagerhollandsk” – en blanding af hollandsk, tysk og dansk.

De nederlandske bønder, der kom til Amager i 1520’erne, fik en række særlige privilegier og også overdraget kirken. Helt indtil 1937 var det således byens gårdejere, der ejede kirke og kirkegård.

Endnu i 1700-tallet foregik gudstjenesterne på det amagerhollandske sprog. Fra 1735 fik kirken også en dansktalende præst og derefter prædikedes der skiftevis på dansk og hollandsk indtil januar 1811, hvorefter kirkesproget udelukkende var dansk.

Kirkebygningen blev fornyet og ombygget i 1611, som sandstenstavlen i kirkens mur fortæller. Tavlen bærer Christian den 4.’s monogram.

Kirken fik dog sit nuværende udseende ved en større ombygning i 1731, hvor muren bl.a. blev gjort lavere og vinduerne fik deres nuværende form.

På kirkegården ligger mange generationer af Hollænderbyens slægter begravet. Talrige af de gamle gravsten beretter den særlige historie om sognets beboere med navne som Crilles, Pieter, Tønnes, Agth, Marchen eller Leudo og med efternavne som Jansen, Dirchsen, Zibrandtsen og Corneliussen.

Fordyb dig i historien:

Du kan læse mere om Store Magleby Kirke i bogen Under dine vinges skygge af Martin Hans Borg (2011).

Læs mere om ombygningen af Store Magleby Kirke i 1731 her

Se billeder af Store Magleby Kirke på Arkiv.dk

Scroll til toppen