Træskomaleren

Elias Petersen (1859-1950) kom til Dragør i 1910, hvor han først indlogerede sig i pensionen i ”Villa Posthuset” på Stationsvej.

Han var porcelænsmaler og kunstmaler, men han hører ikke til de mest kendte malere fra sin tid. Alligevel udstillede han mange gange på Charlottenborg og andre københavnske udstillingssteder.

Allerede fra 1911 kender vi motiver, han har malet i Dragør. Udsigten fra altanen i pensionatet, er blandt hans første malerier fra byen.

Senere maler han byens gader, havnen og også skibene, som var hans særlige interesse.

I 1912 blev der udstykket grunde lige nord for Dragør gamle by, og Elias Petersen køber én af dem, for at opføre en villa på Løkkestien. Han døber den ”Villa Enia”.

Villaen blev tegnet af arkitekten E. W. Marston, som gerne ville skabe et klassisk dragørhus, men i en moderne udgave.

Som barn var Elias Petersen ofte på sommerophold i Gilleleje og han vendte også tilbage dertil som voksen. Byen mindede om Dragør, så han har sikkert følt sig godt tilpas i de små, idylliske havnebyer.

Elias Petersen blev et kendt ansigt i Dragør. Han færdedes i byen iført knæbukser og strikkede strømper og bar også sommertider snudetræsko. Derfor fik han tilnavnet ”træskomaleren”.

Sammen med sin hustru, Laura, fik parret en fast omgangskreds i Dragør. Blandt dem var flere af byens andre tilflyttede landliggere, f.eks. lampefabrikanten Louis Poulsen og frue. Damerne i kredsen mødtes i villaen på Løkkestien, og kaldte sig undertiden ”De syv kloge jomfruer”.

I 1924 solgte Elias Petersen villaen og flyttede tilbage til København. Sommeropholdene var nu i Gilleleje.

Se billeder af Elias Petersen og hans hjem i Dragør på Arkiv.dk

Scroll to Top