Oplev historien

Byvandringer: Ture med guide eller på egen hånd

I Dragør og Store Magleby er der flere muligheder for at opleve byerne på rundture og byvandringer.

Få tips til oplevelser her


Udstilling: Befrielsen i billeder

OBS: Udstillingen er lukket i øjeblikket

Den 5. maj 1945 ophørte fem års tysk besættelse af Danmark, og snart efter kom britiske tropper til landet. En del af dem blev placeret omkring Københavns lufthavn på Amager.

Fotografer fra Store Magleby fandt deres kameraer frem, og dokumenterede hvad der skete omkring dem. Der er bevaret over 400 billeder, der især blev taget af Poul Petersen fra Maglebygård i Store Magleby og lærer Hans Aagaard Hauge på Store Magleby Skole. Andre er optaget af Svend Jans og Bertel Møller fra Dragør.

På billederne ses de danske militære ventegrupper, britiske soldater, afvæbnede tyske soldater og beslaglagte tyske våben samt fly. Vi ser også dragørborgere, der vendte hjem fra eksil eller tysk fangenskab, hollandske plejebørn der kom til Store Magleby efter krigen, og scener fra de begivenhedsrige dage i København i maj 1945. Her blev der endda taget farvefotos, hvilket var en sjældenhed dengang.

I maj var det 75-år siden, at disse enestående fotos blev taget. Historisk Arkiv Dragør markerer jubilæet for Danmarks Befrielse med en særudstilling af nogle af de mange billeder. Udstillingen skulle være åbnet på befrielsesdagen i maj, men det lod sig ikke gøre dengang. Nu vover vi at byde indenfor til at se udstillingen, men det sker naturligvis kun med nogle få gæster ad gangen.

Du kan se en præsentation af udstillingen i videoen herunder.

Udstillingen ”Befrielsen i billeder” er åben i arkivet åbningstid på tirsdage fra 13.00 til 17.00 og torsdag fra 10.00 til 17.00 – og på andre dage efter aftale.

Den britiske generalmajor Richard Dewing var fra maj 1945 leder af de allieredes militærmission til Danmark. Han stod for arbejdet med overgangen fra besættelse til mere fredelige tilstande. Dewing besøgte Dragør og fik sig en sludder med Ove Lundqvist på havnemolen. Både Oves far og farfar havde i besættelsesårene deltaget i de illegale sejladser med flygtninge over Sundet til Sverige.


Historietimen på Historisk Arkiv

Historisk Arkiv er fyldt med historier, og dem vil vi gerne fortælle videre. Derfor introducerer vi nu ”historietimen”, som er en mulighed for at blive klogere på Dragørs og Store Maglebys historie.

Historietimen er et fyraftensforedrag og varer sjældent en hel klokketime, men starter hver gang kl 17.30. Vi holder historietime den første tirsdag i hver måned – og bagefter er der som regel mulighed for en snak med arkivets medarbejdere.

På grund af Corona-virussen, har vi i øjeblikket sat Historietimerne på pause. Følg arkivet på vores Facebookside så du får nyheder om, hvornår de genoptages.