Dragør Bio

Dragør har haft biograf i mere end 100 år, og byen var blandt de første i landet, der viste levende billeder for publikum.

I 1907 kom filmen til Dragør, da der ved sommerfesten i Dragør Anlæg var indrettet et “biograftheater”

Året efter åbnede en egentlig biograf på Nordre Mole på havnen. I biografsalen var der 17 faste bænke. Der blev spillet alle fredage og søndage, og hver uge vistes et nyt program bestående af 4-5 forskellige film. Billetprisen var 25 øre for voksne og 10 øre for børn.

Avisen skrev om premieren: ”Dragør Teater giver 2den pinsedag to forestillinger, kl. 4 og kl. 8. Der begyndes med tre kendte og morsomme stykker: En moderne tjenestepige, En baderejse og Den lille varieté.

I slutningen af 1920’erne var bygningen på havnen blevet for lille til at dække behovet. Da ‘Dragørgård’ i Toldergade samtidig var til salg, blev der opført en ny biograf, hvor gårdens ladebygning tidligere havde ligget.

I 1928 blev dørene slået op til den ny sal, hvor der var plads til 206 tilskuere. I biografbygningen på Jan Tiemanns Plads lå der desuden to små forretninger. I den ene af dem lå i mange år det berømte hjemmebageri, hvis ejer hed Flora Hansen.

Med forevisningen af den første danske tonefilm ‘Præsten i Vejlby’ i 1932, kom tonefilmen til Dragør. Det var et tilløbsstykke uden lige: Længe før dørene blev åbnet var alle pladser solgt. Allerede i 1935 kunne man blænde op for den første farvefilm. Det var den amerikanske film ‘Becky Sharp’ med Miriam Hopkins i hovedrollen.

Svend og Inge Poulsen overtog biografen i 1978. Facaden fremtræder i dag næsten som i 1928, men indvendigt er der sket stadige forbedringer både rent teknisk og med henblik på komforten i salen.


Fordyb dig i historien:

Læs Birte Hjorths hæfte Dragør i filmen – filmen i Dragør, som Dragør Lokalarkiv udgav i anledning af Dragør Bios 75 års jubilæum i 1984.

Læs mere om filmoptagelser i Dragør.

Se billeder fra Dragør Bio gennem tiden på Arkiv.dk

Se andre sider om kultur og fritid.