Baronessen i Strandstræde

I 1953 flyttede en enlig kvinde ind i det lille hus på Strandstræde 21. Hun hed Clara Svendsen og flyttede til Dragør fra en noget mere fashionabel adresse: Rungsted Strandvej 109 – også kendt som Rungstedlund.

Clara var nemlig personlig sekretær for Karen Blixen og arbejdede næsten på fuld tid for baronessen.

Clara Svendsen havde arvet huset i Dragør, og selv om hun flyttede hertil, var hun stadig til Karen Blixens disposition indtil hendes død i 1962. Og Clara skiftede navn til det mere internationalt klingende efternavn Selborn.

Karen Blixen flytter ind
Mens Rungstedlund blev moderniseret i 1960 boede Blixen i tre måneder i huset i Strandstræde.

Hun fik det østlige kammer med morgensol og udsigt til vandet – ligesom på Rungstedlund. Og her sad hun og skrev sin bog ”Skygger på græsset” færdig.

I 1960 engagerede Karen Blixen sig i et stort indsamlingsarrangement på havnen til fordel for flygtningehjælpen. Men ikke alle i byen brød sig om, at den store forfatterinde sådan førte sig frem og blandede sig i de lokale sager. Så ud på natten stillede en flok mænd sig op under vinduet på Strandstræde og råbte: Karen Blixen, Karen Blixen, rejs du hjem til Rungsted”.

Efter Blixens død fortsatte Clara Selborn sit arbejde med at repræsentere Blixen og hendes forfatterskab. Det var hende, der i mange år forvaltede rettighederne til Blixens litterære værker.

Men Clara var samtidig en kulturel skikkelse i Dragør. Hun kom fast i Dragørs biograf, og arbejde på byens bibliotek.

Ofte åbnede hun sit hjem for kulturpersonligheder, og da en amerikansk jazzmusiker, Eugene Haynes, i en periode boede i huset, skrev Billed-Bladet en artikel med den dramatiske overskrift: ”Der bor en neger i Dragør”.

Eugene Haynes sammen med andre kulturpersonligheder i Karen Blixens hjem i Strandstræde i Dragør. På billedet ses: (formentlig) pastor Leif Kayser, der var katolsk præst, Jørgen Gustava Brandt, Robert Hunt, Bent Mohn og Eugene Haynes. Pigen forrest er Majken Sander.


Fordyb dig i historien:
Uddrag fra bogen notater om Karen Blixen – af Clara Selborn
Avisudklip om Karen Blixen og flygtningeindsamling 1960
Billed-Bladets artikel om Eugene Haynes
Se video om musikeren Eugen Haynes og hans forhold til Karen Blixen og Clara Selborn

 

Scroll to Top