Bagergangen

Bagergangen 1939. Foto: Egil Fischer. Tilhører Dragør Lokalarkiv.

Bagergangen fik sit navn i 1944 efter en konkurrence, hvor Dragør Kommune bad om forslag til navne til de små slipper mellem Strandstræde og Strandlinien.

Gangen blev naturligt opkaldt efter det bageri som i flere hundrede år lå i den store bygning for enden af gangen (Strandstræde 8).

Tidligere hed gangen “Squaldergaden” – et navn den fik, efter at Dragør i 1818 var blevet tvunget til at navngive sine gader.

Senere hed den i folkemunde “Silde-Jens’ Gang”, fordi én af byens kendte originaler, “Silde-Jens”, boede her.

Bagergangen løber som en snæver smøge gennem et gammelt gårdkompleks, hvor der omkring 1700 var landbrug. Gårdens ejerinde, Sasse Jansdatter, stammede fra Store Magleby og var enke efter Dragørs foged, Svend Jensen.

Efter hendes død i 1706 overgik bygningerne lidt efter lidt til erhvervsvirksomheder og beboelse.

Det har imidlertid været så godt som umuligt at finde ud af, hvem der har boet her i området igennem 1700-tallet, for nogle af husene har formodentlig været brugt til udlejning.

I 1771 er der nogle personer, som må have boet her omkring (matrikel nr. 296, 297, 299), men som det er umuligt at sætte adresser på.

Der er f.eks. matros Bent Henningsen, der blev gift 1762 med Helvig Andersdatter. De døde henholdsvis i 1784 og 1786. Formodentlig var de skåninger.

Endvidere var der forhenværende rebslager Johan Lobin, der døde i 1783, samt vognmand Anders Pedersen, gift med Constanze Christiansdatter, død henholdsvis 1787 og 1800.

Læs mere om:

Bagergangen 1

Bagergangen 3

Bagergangen 4

Scroll to Top