Fastelavn

Fastelavnsridningen er en af Dragørs og Store Maglebys gamle traditioner.

Rytterne rider dagen igennem gennem byerne med flagmænd og musikvogn i spidsen. Hvert sted de besøger, får de serveret varm rompunch, og som tak synger de skålsangen til ære for værtsparret.

I Dragør foregår ridningen på fastelavnssøndag ved Dragør Anlæg og i Store Magleby er det om mandagen på Hovedgaden ud for Amagermuseet.

Dagen kulminerer begge steder med tøndeslagningen kl.16.00. Den rytter, der slår den sidste tøndestav ned, bliver tøndekonge.

I Store Magleby er fastelavnsridningen stadig kun for mænd, men i Dragør rider kvinderne også med, så her kan der kåres en dronning.

Fastelavnstraditionerne på Amager går langt tilbage i tiden. Man ved ikke med sikkerhed, om de nederlandske bønder, der kom hertil i 1500-tallet, havde skikken med hjemmefra.

Fastelavnsridningen fik i løbet af 1800-tallet sin nuværende form med faste regler for påklædning, pyntning af hesten og tøndeslagning med de fint forarbejdede tøndestokke.

Indtil engang i 1800-tallet var der en levende kat i tønden. Man havde også tidligere en fastelavnsleg, hvor en levende gås blev hængt op i benene og fik halsen indsmurt i sæbe, så den var helt glat. Så gjaldt det om – også til hest – at trække hovedet af den, og den rytter, der gjorde det, blev gåsekonge.

Man holdt også opvisning i den såkaldte æggedans. Her skulle den dansende – altid en mand – støde til et æg, der var anbragt i et bæger, uden at det blev beskadiget.


Fordyb dig i historien

Læs om Fastelavn i Historisk Arkivs temaartikel

Se klip fra fastelavnsfilm i Historisk Arkiv Dragør

Se optagelser fra fastelavnsridning i 1946

Hør optagelser fra fastelavn i Store Magleby 1940

Se film om fremstilling af fastelavnstønderne.

Se film med formændene for fastelavnsforeningerne i Dragør og Store Magleby

Se teksterne til Skålsange til fastelavn

Se billeder fra fastelavn i Dragør og Store Magleby på Arkiv.dk

Læs artikler og kilder om fastelavn på Arkiv.dk

Jan Dirchsens erindringer om fastelavn (Dansk Folkemindesamling)

Læs Alfred Lauritz Schmidts erindringer om fastelavnsbal i Dragør

Foreningen Vennekredsen har udgivet bogen “Fastelavn i Hollænderbyen” af Birte Hjorth. Bogen kan købes hos Museum Amager.

Scroll to Top