Mærsk-rederiets grundlægger

Dragørs store skibsreder, Hans Nielsen Jeppesen, boede på Elisenborg, hvor flere af hans døtre og svigersønner fik deres bolig.

Jeppesen købte ældre skibe op og istandsatte dem og det var som regel datteren Anna’s mand, Peter Mærsk Møller, der fik ansvaret for at få dem til at sejle.

Peter var sikkert en dygtig og erfaren sømand. Han kom fra Rømø, hvor der ligesom i Dragør var lange tradtioner for søfart.

Peter og Anna blev gift i 1873 og fik tre år senere en søn, som de døbte Arnold Peter Mærsk.

Familien fik ikke bolig på Elisenborg, men på gården i Stautz Allé 1 bag ved Dragør Kirke, som Annas far havde købt.

Gården skulle dels bruges til opbevaring af sejl og andet grej til hans mange skibe, dels som bolig for bl.a. Anna og Peter.

Da Arnold kun var otte gammel, flyttede familien til Svendborg. Årsagen siges at være, at de ikke følte sig godt tilpas i byen. I Svendborg voksede Arnold op og gik naturligvis i sin fars fodspor og stod til søs.

Men ligesom svigerfaderen, Hans Nielsen Jeppesen, havde han ambitioner og at eje skibene selv. Sammen med faderen, Peter Mærsk, grundlagde de i 1904 Rederiet “Svendborg”, der senere blev til Dampskibsselskabet Svendborg og sidenhen til det rederi, vi i dag forbinder med navnet Mærsk.

Dette rederi førtes videre af ét af Peter og Anes 12 børn, Mærsk McKinney Møller, som stadig, mens han stod i spidsen for Maersk Line – ét af verdens største firmaer – havde veneration for Dragør.

F.eks. er flere af rederiets kæmpemæssige skibe registreret i Dragør og bærer bynavnet på agterstavnen, selv om de aldrig har været i Dragør Havn – og på grund af deres størrelse ikke engang ville kunne sejle gennem Øresund.

I det nordlige Dragør er A. P. Møllers Allé opkaldt efter den berømte skibsreder.

Læs Martin Hans Borgs artikel: Familien Mærsk Møller fra Dragør og Rømø