Kunstnernes Dragør

I første halvdel af 1800-tallet besøgte enkelte kunstnere det sydlige Amager. Malerne C. W. Eckersberg og Julius Exner skildrede motiver i hhv. Dragør og Store Magleby, og Johanne Louise Heiberg fandt sine hovedpersoner til vaudevillen “En søndag på Amager” herude.

Fra slutningen af 1800-tallet tog en flere kunstnere til Dragør og hentede inspiration til deres værker i den lille, idylliske by.

Flere af tidens forfattere boede her i kortere eller længere tid, og da Dragørs epoke som turistby for alvor startede omkring år 1900, var skuespillere og operasangere blandt sommergæsterne.

Mange kunstmalere søgte herud og fandt deres motiver i havnebyen med dens snævre gader og på strandengene lige udenfor. Sammen udgjorde de en kunstnerkoloni, akkurat som i Skagen, Kerteminde og på Bornholm.

Viggo Johansens maleri fra 1895 af Dragør set fra vest. Til venstre husene på Nyby og i baggrunden til højre Vestgrønningen (Tilhører Dragør Kommune).


Fordyb dig i historien

Læs om Julius Exner

Dragørs Marinemaler – om maleren Christian Mølsted

Eckersberg og Dragør – maleren C. W. Eckerbergs ophold i byen (artikel af Tina Høegh Nielsen)

Dragør omkring 1900 – om forfatteren Helga Johansens breve til bl.a sin bror maleren Viggo Johansen (artikel af Tina Høegh Nielsen)

Kærestebreve med potentiale – om maleren Christian Mølsteds brevveksling med sin senere hustru Dorthea Svendsen (artikel af Tina Høegh Nielsen)

Portrætmaleren i Zytfensgade – om malerinden Emma Grubb.

Malerinden Olga Lau og Dragør (artikel af Tina Høegh Nielsen)

Læs om kunstneren og kunstsamleren Gunnar Sadolin

En flygtnings kunstsamling – om billedhuggeren Harald Isenstein og hans samling af skulpturer m.m., der en periode var i Dragør.

Xylografens M. F. Larsens dragørbilleder (artikel af Hanne Bacher Bendtsen)

Læs om “Træskomaleren” Elias Petersen.

Læs om kunstmaleren Oda Peters


Hent Historisk Arkivs folder om Kunstnerkolonien Dragør.


Se et udvalg af lokale malerier på Arkiv.dk