Nordre Kinkelgade 34

Gårdspladsen på Hollandsminde omkring 1915.
Gårdspladsen på Hollandsminde omkring 1915.

Gården Hollandsminde er brændt flere gange. Hovedbygningen brændte sidste gang ved den store bybrand i 1809, hvor Pieter Gertsen Bacher ejede den.

Dirch Jansen overtog Hollandsminde 1892. Han var meget interesseret i historie og samlede mange effekter fra det gamle lokalsamfund.

Gården fik sit navn, da Dirch Jansen, skulle skrive en stil da han var på landbrugsskole. På en bjælke i stuen var en indskrift, der lød: ”Saa længe ild og storm og ælde vil mig frede, behøver gårdens slægter ej om hus at lede”.

Men gården brændte alligevel i 1930, men da var det nuværende stuehus allerede opført.

Dirch Jansen genopbyggede gården og gav stuehuset det noget statelige udseende, som ikke minder så meget om en traditionel bondegård.

Efterhånden var der et mindre egnsmuseum på Hollandsminde. Det kom til at danne grundlaget ved Amagermuseets oprettelse.

Dirch Jansen og hans hustru som "fotomodeller" i en billedserier om den særlige kultur i Store Magleby. Ca. 1905.
Dirch Jansen og hans hustru som “fotomodeller” i en billedserie om den særlige kultur i Store Magleby. Ca. 1905.

Heldigt nok havde man i 1921 flyttet hele samlingen til det nye museum, idet alle gårdens udlænger i 1930 nedbrændte. Dirch fik desuden også Ludvig Petersen til at skære den bomærkestok, som er grundlag for borgmesterkæden.

Allerede inden branden havde Dirchs svigersøn, Thorvald Petersen, overtaget gården. Han ikke alene genopbyggede den, men byggede også flere store drivhuse. I dem forædlede og dyrkede han sine kendte dahlia-sorter.

Amagermuseet fortsætter i dag dyrkningen af de smukke blomster i museumshaven. Hvert efterår afholder museet Dahlia-dage, hvor de smukke blomster præsenteres.

Hollandsminde 2011. Foto: Henning Sørensen.
Hollandsminde 2011. Foto: Henning Sørensen.