Skippergården

Gården på Lundevej 78 har tidligere heddet Lundely, men kaldes også for Skippergården.

Adressen er i dag Rytterager 100.

Navnet Lundely kommer fra Dragør Lund og Lundevej, mens navnet Skippergården måske skyldes, at her engang har boet en skipper, men nok mere sandsynligt, at der kortvarigt lå en privat navigationsskole på gården.

Ellers har markerne været dyrket som så mange andre gårde i Store Magleby, med grøntsager og jordbær.

Luftfoto af gården, 1950.

På Lundelys marker var der i under Besættelsestiden bygget volde til flyverskjul, hvor tyske fly Københavns Lufthavn blev parkeret. I forbindelse med byggemodning og nedgravning af kloaker i slutningen af 1940’erne, blev al den overskydende jord kørt væk på tipvogne.

Gården var i 1900-tallet ejet af familien Gjertsen, og som så mange andre gartnere fra Store Magleby, flyttede familien væk fra Amager, da deres marker blev i 1960’erne blev solgt til byggegrunde. Sønnen Edvard, der var født på gården, blev gartner ligesom sin far.

Foruden navigationsskolen, husede gården en overgang et elektronikfirma, og stod også tom i nogle år.

I dag er gården et center for buddhistisk filosofi og meditation, hvor beboerne – munkene – er tilknyttet en thailandsk munkeorden. Centeret drives af foreningen Sunnataram Copenhagen, og så har centeret fået officiel status som Thai Tempel af såvel Kirkeministeriet i Danmark som Departementet for religiøse affærer i Thailand.

Centeret blev officielt indviet af den thailandske ambassadør i Danmark den 11. juli 1992.


Se billeder af gården på Arkiv.dk

Scroll to Top