Store Magleby Kro

På Hovedgaden 22 lå tidligere landsbyens kro.

Ved den store brand i Store Magleby i 1809 brændte huset ned.

I 1882 findes der en ansøgning om at bygge en forsamlingssal som ved siden af selve huset. Måske har der været brug for et mødested i landsbyen, som aldrig har haft et forsamlingshus el. lign.

I 1903 skriver Amager Avis: Amager Avis 3.6.1906: ”Kroejer P. P. Bacher, der stadig udvider sine lokaler og i det hele gør alt for at trække gæster til hus og have, og selvfølgelig samtidig gør alt for at stille dem tilfreds, har ladet opføre en lukket keglebane, der nu i pinsedagene vil blive indviet, og det vil sikkert blive noteret i Amagers annaler, hvem der slår de første skæve eller 8 om kongen på Bachers keglebane i Hollænderbyen”.

I 1968 brændte kroen ned til grunden. Posthuset, der lå i bygningens ene længe, blev dog reddet.

Kroen blev genopbygget, og blev i 1970’erne et populært mødested for både unge og gamle, og der blev indrettet selskabslokaler og hotelværelser. I 1974 blev der f.eks. annonceret med dans og hygge for ”de unge på 40”.

Demonstration mod ombygning af kroen ved Dragør Rådhus, 1981. Foto: Dirch Jansen.

I 1981 overtog Dragør Kommune kroen efter en del debat om den fremtidige anvendelse. Hensigten var at indrette den til ungdomsboliger, men der blev arrangeret underskriftindsamling og demonstrationer, hvor et stort antal borgere protesterede. De ville gerne beholde deres gamle kro!

Kommunen solgte i 2011 til private, der gennemførte en større ombygning. I dag er der indrettet lejligheder i bygningerne, der drives som en andelsboligforening.

Bygningerne, der er opført hvor den gamle kro lå. Foto 2009 af Jørgen D. Petersen.

Se billeder fra Store Magleby Kro på Arkiv.dk

Scroll to Top