Fastelavn

Fastelavnsridningen er en af Dragørs og Store Maglebys gamle traditioner.

Rytterne rider dagen igennem gennem byerne med flagmænd og musikvogn i spidsen. Hvert sted de besøger, får de serveret varm rompunch, og som tak synger de skålsangen til ære for værtsparret.

I Dragør foregår ridningen på fastelavnssøndag ved Dragør Anlæg og i Store Magleby er det om mandagen på Hovedgaden ud for Amagermuseet.

Dagen kulminerer begge steder med tøndeslagningen kl.16.00. Den rytter, der slår den sidste tøndestav ned, bliver tøndekonge.

I Store Magleby er fastelavnsridningen stadig kun for mænd, men i Dragør rider kvinderne også med, så her kan der kåres en dronning.

Fastelavnstraditionerne på Amager går langt tilbage i tiden. Man ved ikke med sikkerhed, om de nederlandske bønder, der kom hertil i 1500-tallet, havde skikken med hjemmefra.

Fastelavnsridningen fik i løbet af 1800-tallet sin nuværende form med faste regler for påklædning, pyntning af hesten og tøndeslagning med de fint forarbejdede tøndestokke.

Indtil engang i 1800-tallet var der en levende kat i tønden. Man havde også tidligere en fastelavnsleg, hvor en levende gås blev hængt op i benene og fik halsen indsmurt i sæbe, så den var helt glat. Så gjaldt det om – også til hest – at trække hovedet af den, og den rytter, der gjorde det, blev gåsekonge.

Man holdt også opvisning i den såkaldte æggedans. Her skulle den dansende – altid en mand – støde til et æg, der var anbragt i et bæger, uden at det blev beskadiget.

Fordyb dig i historien
Hvad betyder fastelavn?
Læs om Fastelavn i Dragør (artikel af Dragør Lokalarkiv)
Læs om Fastelavn (Artikel fra Hver 8. dag – 1902)
Læs om Fastelavn i Hollænderbyen (artikel af Dirch Jansen) (artikel af Dirch Jansen, 1925)
Læs artikel fra 1943: Til fastelavn hos kongens amagere
Læs artikel fra 1951: En mandag på Amager (Tidens Kvinder 1951)
Jan Dirchsen om fastelavn (Dansk Folkemindesamling)
Læs Alfred Lauritz Schmidts Erindringer om fastelavnsbal i Dragør
Se teksterne til Skålsange til fastelavn

Se billeder fra fastelavn i Dragør og Store Magleby på Arkiv.dk

Hør optagelser fra fastelavn i Store Magleby 1940
Se optagelser fra fastelavnsridning i 1946
Se film om fremstilling af fastelavnstønderne.

Foreningen Vennekredsen har udgivet bogen “Fastelavn i Hollænderbyen” af Birte Hjorth. Bogen kan købes hos Museum Amager.